ZF predstavilo inteligentné bezpečnostné pásy. Reagujú na vašu ‘figúru‘

Čo by sa tak dalo ešte zlepšiť na systéme trojbodových bezpečnostných pásov, ktoré majú už 65 rokov? Tak to by ste sa čudovali.

07.02.2024 14:00
ZF - inteligentné bezpečnostné pásy Foto:
Nové bezpečnostné pásy majú viacnásobný obmedzovač zaťaženia, aby sa lepšie prispôsobili rôznym postavám a veku pasažierov. V súčasnosti sú nastavené viac-menej univerzálne.
debata

Veľký nemecký dodávateľ do automobilového priemyslu ZF prichádza s novými inteligentnými bezpečnostnými pásmi. Uľahčiť majú výrobcom plniť stále prísnejšie normy zo strany Euro NCAP na takzvané zádržné systémy. V čom je trik? Moderné zádržné systémy zasahujú pri nehodách vo veľmi skorom štádiu. V prípade nárazu, ktorému sa nedá vyhnúť, sa pás pred nárazom napne okolo tela, aby sa zmenšila vôľa pásu a po náraze sa mierne uvoľní, aby telo smerovalo na airbag. Systémy sú však vyvíjané pre priemernú postavu. Nárazový test NCAP si ale v budúcnosti vyžiada ešte lepšiu ochranu jednotlivých pasažierov vozidla.

Integrácia ZF cubiX  a Goodyear Sightline Čítajte viac Goodyear a ZF spojili softvér. Výsledok? Žiaden akvaplaning

„Požiadavky na prispôsobivosť bezpečnostných systémov sa zvyšujú, tak v očakávaniach koncových zákazníkov, ako aj v testovacích kritériách NCAP. Náš nový systém uľahčuje výrobcom vozidiel splniť zvýšené požiadavky a cielene znižuje následky nehôd prispôsobením sa ešte lepšie konkrétnemu cestujúcemu,“ povedal Rudolf Stark, vedúci divízie technológie pasívnej bezpečnosti ZF. Aby sa znížili sily pôsobiace na telo v prípade nehody, mnohé systémy bezpečnostných pásov už disponujú dvojstupňovým ovládateľným obmedzovačom zaťaženia (SLL). Bol to dôležitý krok smerom k adaptácii.

Systém MSLL môže využívať dáta z rôznych... Foto: ZF
ZF - inteligentné bezpečnostné pásy Systém MSLL môže využívať dáta z rôznych senzorov a kamier, vďaka čomu vyvodí závery o tom, či na sedadle sedí dieťa, obézny človek alebo v akej polohe sa v čase nárazu nachádza.
ZF - vyhrievané bezpečnostné pásy 2022 Čítajte viac ZF predstavuje vyhrievané bezpečnostné pásy. Majú predĺžiť dojazd

Pre ešte väčšiu flexibilitu teraz ZF ponúka svoj napínač pásu s viacnásobným obmedzovačom zaťaženia (MSLL). Má viacstupňovú konštrukciu a dokáže ešte lepšie meniť zádržné sily počas celého priebehu zrážky. Systém Multi-Stage Load Limiter (MSLL) umožňuje individuálne reagovať na ľudí rôznych postáv a vhodne kontrolovať sily pásu. V budúcnosti povedie cesta k väčšej variabilite síl v páse cez senzorický záznam interiéru, aby bolo možné ešte lepšie rozpoznať, ktorí ľudia kde sedia a ktoré sily pásov majú byť použité individuálne v prípade vážnej alebo menšej kolízie. Poslúžia na to rôzne zdroje.

V budúcnosti by mohli pásy ťažiť aj z dát... Foto: ZF
ZF - inteligentné bezpečnostné pásy V budúcnosti by mohli pásy ťažiť aj z dát externých senzorov, aby vedeli aký typ nárazu hrozí.

Okrem interiérových kamier, ktoré napríklad zistia, kedy vodič ovláda infotainment pravou rukou alebo otáča hlavu smerom k zadným pasažierom, môže poskytnúť cenné informácie aj samotný systém bezpečnostných pásov. Senzory v páse totiž dokážu merať dĺžku vytiahnutia pásu a umožňujú tak vyvodiť závery o obvode tela, a teda o postave a hmotnosti. Okrem toho existuje prepojenie na aktívne bezpečnostné systémy a ich senzory mimo vozidla – od kamery po radar. Napríklad pre zádržný systém je dôležité vedieť, z ktorého smeru prichádza náraz.

ZF - brzdy Dry Brake-by-Wire System Čítajte viac ZF predstavuje revolučné ‘suché‘ brzdy. Mieria do elektromobilov

Týmto spôsobom môže MSLL ponúknuť malým a ľahkým osobám lepšie prispôsobenú individuálnu ochranu v prípade stredne ťažkých nehôd s rýchlosťou nárazu do 35 km/h. Týka sa to napríklad detí na zadných sedadlách. Môžu z toho ale profitovať aj starší ľudia, ktorí majú vyššie riziko zranenia v dôsledku zmien štruktúre kostí v závislosti od veku. Okrem toho systém tiež potenciálne zvyšuje bezpečnosť pre ťažkých ľudí pri nehodách s preťažením s rýchlosťou nárazu nad 56 km/h. Zatiaľ ZF neprezradilo, ktorým výrobcom začne inteligentné bezpečnostné pásy dodávať a kedy sa tak stane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ZF #bezpečnostné pásy #bezpečnosť áut
Články podľa značiek