Ferrari má v USA na krku žalobu. Niektoré jeho modely nebrzdia

Slávna talianska automobilka mala o tomto probléme vedieť od roku 2021, napriek tomu chybu neodstránila tak, aby sa neopakovala.

25.03.2024 12:00
Charles Leclerc Foto:
Niektoré modely Ferrrai, aj staršie, ako napríklad 458 Italia, majú problém s únikom brzdovej kvapaliny. Pri vysokovýkonných autách je to veľký problém.
debata

Aj majster tesár sa občas utne. Chcete dôkaz? Kultový výrobca talianskych áut ma v USA na krku hromadnú žalobu majiteľov Ferrari, ktorí sa sťažujú na fatálne výpadky bŕzd. Podľa žaloby podanej na federálnom súde v San Diegu síce Ferrari uskutočnilo dobrovoľne zvolávacie akcie postihnutých modelov, ale chybu odstránilo len dočasne. Tisíce vodičov talianskych športových áut tak naďalej podstupujú veľké riziko.

Brusel - zbierka Ferrari a Porsche Čítajte viac Zázrak: V Bruseli objavili 22 zabudnutých Porsche a Ferrari. Sú za milióny

Kalifornčan Iliya Nechev tvrdí, že jeho Ferrari 458 Italia z roku 2010, ktoré kúpil v roku 2020, malo „problémy s brzdami“ odo dňa, keď ho dostal, a „zažil čiastočnú alebo úplnú stratu brzdného účinku“. Nechev popísal situáciu, keď išiel dole z kopca rýchlosťou približne 85 km/h za hodinu a keď sa pripravoval na pravotočivú zákrutu s uhlom 90 stupňov, stlačil brzdy, ale auto vôbec nespomalilo. Brzdový pedál stvrdol. Keď to Nechev oznámil predajcovi Ferrari, ten mu mal povedať, že tento problém je „normálny“. Ferrari, presnejšie jeho americké zastúpenie Ferrari North America, pritom o nedostatku vedelo.

Ferrari Purosangue - 2023 Čítajte viac Ferrari Purosangue: Prvé SUV z Maranella je krásne aj od blata

Dotknuté vozidlá začalo sťahovať už v októbri 2021 kvôli únikom brzdovej kvapaliny. Zvolávacie akcie sa v roku 2022 rozšírili aj na vozidlá predané v Nemecku, Číne a Japonsku. V kauze má figurovať nemecká spoločnosť Bosch, ktorá má byť dodávateľom chybných dielov. Ferrari je obviňované z toho, že neinformovalo zákazníkov o skutočnom rozsahu problému, ktorý by podľa Necheva mohol byť odstránený iba výmenou hlavného brzdového valca. Namiesto toho spoločnosť podľa sťažnosti pokračovala v predaji tisícov áut s touto život ohrozujúcou chybou.

Ferrari SF90 XX Stradale 1 Čítajte viac Ferrari SF90 XX: Ultimátny superšport prichádza v limitovanej edícii. Má 1000 koní!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #zvolávacia akcia
Články podľa značiek