Nissan Qashqai: Facelift je za rohom. Budú zmeny aj pod kapotou?

Nissan zverejnil video s avízom modernizácie svojho dlhoročného bestsellera. Dizajnéri mu naordinujú dynamickejší vzhľad. A konštruktéri zas možno viac výkonu.

11.04.2024 18:00
debata
Predná časť Qashqaia prejde dizajnovými... Foto: Nissan
Nissan Qashqai - 2024 Predná časť Qashqaia prejde dizajnovými zmenami. Nová bude pravdepodobne maska, grafika svetiel a nárazník.

Qashqai je najsilnejším pilierom ponuky Nissanu v Európe. Platí to aj o jeho tretej generácii, ktorá dorazila na trh v roku 2021. Išlo o skutočný technologický zlom, pretože nový Qashqai bol prvým modelom aliancie Renault-Nissan postavený na platforme CMF-C. Práve tá umožnila Qashqaiu použiť revolučný hybridný pohon e-Power. A keďže od premiéry už ubehol nejaký ten rôčik, Nissan naordinoval Qashqaiu malú modernizáciu. Aby na to upozornil, zverejnil krátke video a termín odhalenia. Stane sa tak už budúci týždeň – v stredu 17. apríla.

Pozrite si vynovený Nissan Qashqai v prvom videu

Nissan Ariya - test 2024 Čítajte viac Test: Nissan Ariya e-4orce - japonský Enyaq má parádnu batériu aj cenu

Na základe záberov, kde je novinka zatiaľ len v šere, je zrejmé, že facelift zasiahne prednú časť. Meniť sa bude maska a grafika denných svetiel. Qashqaiu to má priniesť dynamickejší vzhľad. Očakávať možno aj retuše nárazníkov či nový dizajn diskov kolies a vynovenú paletu lakov karosérie. Interiéru ostanú pôvodné 12,3-palcové displeje, z videa sa však zdá, že ich grafika bude precíznejšia. O technike sa Nissan nezmieňuje, no nie je to tak dávno, čo avizoval príchod druhej generácie hybridného pohonu e-Power, ktorý má byť o 20 % výkonnejší a o 10 % úspornejší.

Infotainment by mal mať precíznejšiu grafiku. Foto: Nissan
Nissan Qashqai - 2024 Infotainment by mal mať precíznejšiu grafiku.
Nissan Qashqai E - Power - test 2023 Čítajte viac Test: Nissan Qashqai E-Power – superhybrid stráca len na diaľnici

Základnej verzii však pravdepodobne ostane preplňovaný benzínový mild-hybridný 4-valec 1,3 DIG-T s výkonom 103 alebo 116 kW. Silnejší je možné spojiť s kontinuálnou prevodovkou CVT aj pohonom oboch náprav. Základom súčasného hybridu je revolučný preplňovaný 3-valec 1,5 (116 kW) s variabilným kompresným pomerom, ktorý slúži výhradne ako generátor elektrickej energie a nie je spojený s kolesami prednej nápravy. O samotný pohon sa stará elektromotorom s výkonom 140 kW. Ak by mala táto sústava posilniť o 20 %, mohol by mať nový hybridný Qashqai e-Power až 168 kW a pritom spotrebovať na 100 km menej ako päť litrov benzínu.

Nissan X-Trail - test 2023 Čítajte viac Test: Nissan X-Trail e-Power – ako jazdí veľké SUV s 3-valcom? Fantasticky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Nissan Qashqai
Články podľa značiek