Genesis GV80 Coupé: Aj Kórejčania chcú svoju ‘X-šestku‘. Vyzerá úžasne

Koncept Genesisu už nemá ďaleko do výroby. BMW X6 či Mercedes-Benz GLE Coupé tak budú mať čoskoro nového súpera.

06.04.2023 10:00
debata
Koncept GV80 Coupé je športovým derivátom... Foto: Genesis
Genesis GV80 Coupé Concept - 2023 Koncept GV80 Coupé je športovým derivátom klasického prémiového SUV GV80. Naznačuje to väčšou čiernou maskou, prídavnými štrbinami či agresívnejšie tvarovanými nárazníkmi.

Prémiová odnož Hyundaia predstavila za posledné roky tri luxusné sedany G70, G80 a G90 a k tomu pridala dvojicu SUV GV70 a GV80. Tam sa však modelová ofenzíva neskončí, pretože Genesis zatúžil konkurovať aj takým štýlovým esám, akými sú BMW X6 či Mercedes-Benz GLE Coupé. Jasným dôkazom, že chce priviesť na svet športovo orientované SUV je newyorský koncept GV80 Coupé Concept. Je zrejmé, že sa pozeráme na takmer sériový predprodukčný prototyp, okorenený len niekoľkými prvkami zo sveta motoršportu. Základom konceptu je väčšie SUV GV80, ale s prepracovanou zadnou časťou. Línia strechy klesá v štýle kupé a končí sa spojlerom v tvare kačacieho chvosta, takmer ako pri Astone Martin DBX.

Vo svalnatých blatníkoch sa objavujú kované... Foto: Genesis
Genesis GV80 Coupé Concept - 2023 Vo svalnatých blatníkoch sa objavujú kované disky kolies ako zo sveta motoršportu. Hlavnou zmenou je však prepracovaná zadná časť s líniou kupé.
Genesis X Convertible Concept - 2022 Čítajte viac Genesis X Convertible: Nádherný elektrický kabriolet je sľubným konceptom

Ako z okruhového špeciálu pôsobia čierne kované disky kolies obklopené svalnatými blatníkmi a karbónová strecha – prvky znižujúce hmotnosť aj ťažisko. Fantastické proporcie dodáva GV80 Coupé dlhá predná kapota, napokon, motor pod ňou je umiestnený pozdĺžne, tak ako to pri prémiových autách má byť. Lesklá čierna maska je v spodnej časti doplnená štyrmi štrbinami. Lemujú ju typické „prúžkové“ svetlá Two Lines, ktoré sa tiahnu až k predným dverám a nadväzujú na dvojicu pásov zadných svetiel, prechádzajúcich nárazníkom aj vekom batožinového priestoru. Nechýba ani masívny zadný difúzor. Celé to dotvára špecifický oranžový lak Magma, ktorého názov asi netreba vysvetľovať.

V interiéri sú štyri monokokové sedadlá... Foto: Genesis
Genesis GV80 Coupé Concept - 2023 V interiéri sú štyri monokokové sedadlá potiahnuté kožou a semišom. O vyššiu tuhosť karosérie sa stará špeciálna výstuha G-Matrix v zadnej časti kabíny.
Genesis Electrified GV70 - 2023 Čítajte viac Genesis GV70 Electrified: Elektrické SUV preberá brutálnu techniku Kie EV6 GT

Kabína je priam pripravená na štart v okruhových disciplínach. GV80 Coupé Concept má štyri monokokové sedadlá potiahnuté kombináciou kože Nappa a semišom s kosoštvorcovým prešívaním. Kontrast vytvára oranžová niť. Športovú atmosféru umocňujú karbónové dekorácie, no najmä výstuha G-Matrix za zadnými sedadlami. Genesis išiel až tak ďaleko, že pre koncept GV80 Coupé pripravil špeciálne prilby, farebne zladené s exteriérom. O technike však nič neprezradil, ale tipujeme, že pod kapotou pracuje najvýkonnejšia z pohonných jednotiek GV80 – 3,5-litrový preplňovaný 6-valec s výkonom 280 kW a krútiacim momentom 530 Nm.

Genesis GV80 Coupé Concept - 2023
Genesis GV80 Coupé Concept - 2023
+12Genesis GV80 Coupé Concept - 2023

Genesis síce zatiaľ príchod GV80 Coupé nepotvrdil, ale na cestách už boli zachytené maskované predprodukčné prototypy. Takže premiéru očakávame najneskôr na budúci rok. Nie je vôbec vylúčené, že sa objaví aj v Európe.

Genesis G90 - 2022 Čítajte viac Genesis G90: Kórejské 'esko' ohuruje. Chýba mu len 8-valec

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Genesis #Genesis GV80 #Genesis GV80 Coipé
Články podľa značiek