Toyota Land Cruiser: Nová generácia je drsnejšia aj komfortnejšia. Diesel ostal

Toyota predstavuje úplne novú generáciu kultového Land Cruiseru. Prináša retrodizajn, elektrický posilňovač riadenia, odpájateľné stabilizátory aj dieselový mild-hybrid.

03.08.2023 09:00
debata
Land Cruiser stavil na prísne horizontálne... Foto: Toyota
Toyota Land Cruiser - 2024 Land Cruiser stavil na prísne horizontálne línie. Odkazuje nimi na generáciu FJ62 vyrábanú v rokoch 1984 až 1986. Verzia First Edition má dokonca kruhovú grafiku reflektorov.

Land Cruiser je skutočnou legendou. Veď história tohto off-roadu siaha až do roku 1951 k prvej Toyote BJ. Odvtedy predala Toyota na celom svete viac ako 11,3 milióna kusov vozidiel tohto modelového radu. A kariéru rozhodne nekončí. Naopak, nová generácia bude v teréne ešte odolnejšia, no zároveň komfortnejšia a ľahšie ovládateľná na bežných cestách. Toyota akoby spojila drsnú DNA Land Cruiseru s komfortom typickým pre Lexus. Napokon, Land Cruiser je základom nového Lexusu GX.

Na dĺžku má nový Land Cruiser 4 920 mm. Krátke... Foto: Toyota
Toyota Land Cruiser - 2024 Na dĺžku má nový Land Cruiser 4 920 mm. Krátke previsy a rázvor 2 850 mm mu zabezpečujú dobrú priechodnosť terénom.
Mahle - motor na čpavok Čítajte viac Zachráni čpavok spaľovacie motory? Toyota a GAC na tom už pracujú

Dizajnéri odviedli naozaj skvelú prácu. Už prvý pohľad naznačuje, že sa inšpirovali Land Cruiserom generácie FJ62, ktorý bol vyrábaný v rokoch 1984 až 1986. Tento retroštýl novinke veľmi svedčí. Prísne horizontálne tvary majú však aj funkčnú stránku. Toyota zdôrazňuje najmä dobrý výhľad spoza volantu, keďže línia okien je posadená relatívne nízko. V teréne prídu vhod aj krátke previsy aj zúžená spodná časť karosérie. To, čo nevidieť, je nová platforma GA-F s rámom, ktorý je o 50 % tuhší ako ten predošlý. Celková tuhosť Land Cruiseru tak vzrástla až o 30 %.

Toyota Land Cruiser - 2024
Toyota Land Cruiser - 2024
+24Toyota Land Cruiser - 2024

Novinka má na dĺžku 4 920, na šírku 1 665 a na výšku 1 870 mm. Relatívne krátky rázvor náprav 2 850 mm je opäť výhodou v teréne. Medzi technickými novinkami vyzdvihuje Toyota odpájateľné stabilizátory, ktoré mimo spevnených ciest zväčšujú kríženie náprav. Zároveň zlepšujú stabilitu na asfalte. Po prvý raz je tiež Land Cruiser vybavený elektrickým posilňovačom riadenia. To znamená menšie spätné rázy do volantu, ľahšie ovládanie a zároveň použitie systému udržiavania v jazdnom prúde v rámci balíka Toyota Safety Sense.

Interiér si zakladá na dobrom výhľade a ľahkom... Foto: Toyota
Toyota Land Cruiser - 2024 Interiér si zakladá na dobrom výhľade a ľahkom ovládaní klasickými hardvérovými tlačidlami. Nechýba ale ani moderný infotainment a virtuálny kokpit.
Toyota GR Supra 45th Anniversary Edition Čítajte viac Toyota GR Supra 45th Anniversary: Výročná edícia pripomína slávne korene legendy

Kabína môže mať dva alebo tri rady sedadiel. Land Cruiser teda odvezie päť alebo sedem cestujúcich. Tých čaká doteraz nevídaný luxus i keď dizajn palubnej dosky opäť akcentuje drsný korienok tejto terénnej ikony. Na prvých fotografiách vidíme virtuálny kokpit aj veľkú obrazovku infotainmentu. Je sympatické, že Toyota zachovala samostatný panel pre ovládanie klimatizácie. Aj ďalšie ovládacie prvky ostali verné „hardvéru“, čo zjednodušuje obsluhu v teréne. V skutočne náročných podmienkach príde vhod systém jazdných režimov Multi-Terrain Select aj kamerový systém Multi-Terrain Monitor, zobrazujúci okolie a priestor pod vozidlom.

Vzadu sa opäť objavuje veľký nápis Toyota... Foto: Toyota
Toyota Land Cruiser - 2024 Vzadu sa opäť objavuje veľký nápis Toyota namiesto loga automobilky.
Toyota C-HR - 2023 Čítajte viac Toyota C-HR: Druhá generácia je opäť odvážna a prvýkrát nabíjateľná

S technikou pod kapotou Toyota neexperimentovala. Land Cruiseru naordinovala to, čo je preň najlepšie – 4-valcový naftový motor s objemom 2,8 litra. Výkonom 150 kW síce neohúri, ale komfortnému off-roadu zabezpečí hospodárnu prevádzku a dostatok krútiaceho momentu pri nízkych otáčkach. Zároveň umožní Land Cruiseru ťahať príves s hmotnosťou až 3 500 kg. Samozrejmosťou je 8-stupňový automat, redukčná prevodovka a vyspelý pohon oboch náprav. Neskôr sa má objaviť aj mild-hybridná verzia tohto motora so 48 V štartér-generátorom. Bližšie technické dáta zverejní Toyota až s príchodom na trh.

Kabína môže ponúknuť až tri rady sedadiel. Ak... Foto: Toyota
Toyota Land Cruiser - 2024 Kabína môže ponúknuť až tri rady sedadiel. Ak sa sklopia vznikne obrovský batožinový priestor.

Objednávky na Land Cruiser otvorí automobilka pre Európu už v októbri, ale prvé kusy sa dostanú k zákazníkom až v polovici roka 2024. Na úvod sa predstaví limitovaná séria Land Cruisre First Edition, z ktorej vznikne 3 000 exemplárov. Tá ešte viac akcentuje historický odkaz. Napríklad kruhovou grafikou predných svetiel a špecifickým dvojfarebným lakovaním. Na výber sú až dve kombinácie – piesková a sivomodrá.

Toyota GR Corolla H2 Concept Čítajte viac Toyota GR Corolla H2: Prvé závodné auto na svete na kvapalný vodík už preteká

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Land Cruiser
Články podľa značiek