ACEA: Môže vaše auto tankovať benzín E10? Tu je aktuálny zoznam

Európske združenie automobilových výrobcov zverejnilo zoznam áut, ktoré môžu a ktoré nemôžu tankovať benzín E10 so zvýšeným podielom biozložiek. Kam patrí to vaše?

17.12.2021 05:00
debata (29)
Palivo E10 sa u nás objavilo v roku 2020.... Foto: Shell
Benzín E10 Palivo E10 sa u nás objavilo v roku 2020. Napriek veľkej nedôvere motoristov sa zatiaľ neukázali žiadne veľké problémy s jeho použitím.

Benzín E10 sa na slovenských pumpách objavil od 1. januára 2020. Najprv vyvolal veľké obavy, pretože zvýšený podiel biozložky, v tomto prípade etanolu, až do výšky 10 % (zväčša ale len 7,5 %) môže mať negatívny vplyv na motor. Etanol vo všeobecnosti zvyšuje riziko korózie v palivovom systéme a v samotnom motore. Rád na seba viaže vodu, a tak si môže sťahovať vzdušnú vlhkosť. Tento problém však z veľkej časti riešia ďalšie prísady v benzínoch. Etanol tiež nemajú rady gumené materiály, a to hlavne polyuretán, z ktorého sú vyrobené staršie tesnenia. Dlhodobým pôsobením ich etanol rozleptá a môže vzniknúť netesnosť. Týkať sa to môže dokonca aj kovových súčiastok.

Benzín E10 - Nemecko Čítajte viac Nemci húfne odmietajú benzín E10. Aj keď je lacnejší

Od roku 2005 však už výrobcovia áut vedeli, že takýto benzín príde, a preto vyrábali motory prispôsobené tomuto palivu. Od roku 2009 musia byť na benzín E10 prispôsobené prakticky všetky motory. Napriek tomu sú na cestách stále benzínové autá, ktoré nemajú schválenie na používanie benzínu E10. Preto Európske združenie automobilových výrobcov ACEA vydalo zoznam kompatibility – teda zoznam vozidiel, ktoré môžu a ktoré nemôžu tankovať benzín E10. Zoznam je každoročne aktualizovaný, v tom súčasnom nevynímajúc. Aj vy si môžete pozrieť, či má vaše auto motor vhodný pre benzín E10. Ak nie, na Slovensku máme jedinú možnosť – tankovať prémiové benzíny, ktoré si zachovali pôvodný podiel etanolu do výšky maximálne piatich percent. Zväčša ide o 100-oktánové a samozrejme aj drahšie palivá.

Benzín E10 Čítajte viac Všetko o benzíne E10: Žiadna panika. Etanolu pridáme len 3 %, viac nie, tvrdí Slovnaft

Ak sa vám však stane, že do auta, ktoré nie je kompatibilné s palivom E10, omylom takéto palivo s vysokým podielom etanolu natankujete, ACEA odporúča, aby ste pri najbližšej príležitosti natankovali benzín E5, čím sa podiel biozložky zníži, prípadne radšej kontaktovali servis. V niektorých prípadoch ACEA nevylučuje ani nutnosť vypustiť nádrž a natankovať správne palivo. Nezabúdajte, že ako majiteľ vozidla ste zodpovedný za to, že budete tankovať správne palivo. O type paliva ste informovaný na čerpacej stanici jasným označením na stojane a pištoli, v tomto prípade ide o označenia E5 a E10. Nezabúdajte, že toto označenie nemá žiadnu súvislosť s oktánovým číslom paliva. Označenie nájdete aj na veku hrdla nádrže. Výnimkou môžu byť staršie vozidlá.

Benzín E10 - Nemecko Čítajte viac Koronakríza ukazuje riziká benzínu E10. Biozložka útočí

Pozrite si zoznam kompatibilných áut podľa koncernov

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #palivá #benzín E10 #benzín E5
Články podľa značiek