Vyznáte sa v hmotnostiach áut? Čo je pohotovostná a čo prevádzková či celková?

Samotné automobilky uvádzajú pri autách hneď niekoľko údajov o ich hmotnosti. Ako ale môže mať jedno a to isté vozidlo viacej hmotností?

03.04.2024 06:00
Hmotnosť áut Foto:
Autá v posledných rokoch neustále priberajú na váhe. Nehovoriac o elektromobiloch, ktoré doplácajú na ťažké batérie.
debata (5)

V údajoch o váhe áut sa dá ľahko stratiť. Preto prinášame krátky prehľad jednotlivých druhov hmotností, z ktorých niektoré sú uvedené aj v technickom preukaze.

Pohotovostná hmotnosť

Ide o hmotnosť vozidla, ktoré je pripravené na jazdu, ale ešte bez vodiča. Táto hmotnosť zahŕňa aj prevádzkové kvapaliny, teda oleje, palivo či náplň do ostrekovača, ale aj štandardné vybavenie dodávané výrobcom. Zahŕňa lepiacu súpravu alebo rezervné koleso či náradie. V podstate ide o váhu vášho auta v stave, keď je pripravené na jazdu. podľa predpisov. Nádrž musí byť pritom natankovaná na 90 % objemu. Aj preto sa v snahe znížiť pohotovostnú hmotnosť výrobcovia uchyľujú k zmenšovaniu nádrží. Nižšia hmotnosť totiž znamená aj nižšie emisie CO2, aspoň v laboraóriu.

Suzuki Swift - 2024 Čítajte viac Suzuki Swift: Štvrtá generácia je ľahšia a úspornejšia. Štvorkolka zostáva

Prevádzková hmotnosť

Táto hmotnosť predstavuje reálnu váhu vozidla, keď v ňom sedí vodič. Je to vlastne pohotovostná hmotnosť doplnená o váhu vodiča a jeho batožiny. Podľa normy má priemerný vodič vážiť 68 kg a jeho batožina sedem kilogramov, čo je spolu 75 kg. Pohotovostnú hmotnosť teda získate, ak od prevádzkovej hmotnosti odpočítate hmotnosť vodiča a batožiny. Práve prevádzkovú hmotnosť nájdete aj v technickom preukaze vášho auta.

Kanada - elektromobily Čítajte viac V Kanade vyrubili novú daň z hmotnosti elektromobilov. Ničia cesty

Suchá hmotnosť

S týmto údajom sa nestretnete často, používa sa totiž zväčša len pri športových autách. Je to pohotovostná hmotnosť vozidla bez náplní, teda bez paliva a olejov. Je v nej však zarátaná štandardná výbava. V podstate ide o najnižšiu hmotnosť vyrobeného vozidla.

Rivian R1T - crashtest zvodidiel Čítajte viac Ťažké elektromobily ‘ignorujú‘ zvodidlá. Pretrhnú ich ako nič

Celková povolená hmotnosť

Celková povolená hmotnosť je súčet pohotovostnej hmotnosti, teda hmotnosti s náplňami a vybavením, a užitočnej hmotnosti vozidla. Udáva maximálnu povolenú váhu vozidla vrátane cestujúcich a batožiny. Prekročenie tejto hmotnosti je nezákonné a môže byť sankcionované pokutou. Môže tiež viesť k poškodeniu vozidla. Celková povolená hmotnosť je uvedená v technickom preukaze.

Mercedes-Maybach EQS SUV 4 Čítajte viac Stále ťažšie a väčšie: Hmotnosť európskych áut hrozivo rastie

Užitočná hmotnosť

Táto hmotnosť udáva rozdiel medzi celkovou a pohotovostnou hmotnosťou a je dôležitá najmä pre autá určené na prevoz väčšieho počtu cestujúcich či batožiny. Ide o váhu, ktorú môžete do vozidla naložiť bez toho, aby ste prekročili maximálnu povolenú hmotnosť.

Elektromobily Čítajte viac V Texase zavádzajú daň pre elektromobily. Kvôli tomu, že ničia cesty

Skutočná hmotnosť

Ide o váhu vozidla v reálnom prevádzkovom stave, ktorú môžete overiť napríklad na váhe. Je to vôbec najpresnejší údaj o hmotnosti vášho vozidla, ale v technickom preukaze ho nenájdete. Každá verzia auta má totiž inú skutočnú hmotnosť.

Mercedes-Benz - crashtest elektromobilov 2023 Čítajte viac Mercedes-Benz predviedol najťažší crashtest histórie. Mal 4,7 tony

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hmotnosť áut
Články podľa značiek