Test spotreby: Citroën ë-C4 X prekvapil nízkym apetítom. Malá batéria nevadí

Elektrický Citroën ë-C4 X sme už dávnejšie podrobili redakčnému testu. Teraz sme sa však zamerali na jeho spotrebu energie a rýchlosť nabíjania. Ani v jednom z parametrov nepatrí k špičke, ale život s ním je jednoduchší ako by ste si mysleli. Malej batérie sa báť netreba.

17.06.2023 07:00
debata (7)
Citroën ë-C4 X sme prevetrali na dlhšej trase z... Foto: Tomáš Andrejčák
Citroën ë-C4 X - test 2023 Citroën ë-C4 X sme prevetrali na dlhšej trase z Bratislavy do Tatier. Nechýbalo ani 200 km diaľnice, ktoré elektromobily príliš nemusia.

Citroën ë-C4 X nepatrí k elektromobilom snov, no vo svete elektrických áut má dobrú cenu a na rozdiel od svojich koncernových súperov, akými sú Peugeot e-208, e-2008 alebo Opel Mokka a najnovšie Jeep Avenger, ponúka oveľa priestrannejšiu kabínu a väčší batožinový priestor. Je to jednoducho auto, ktoré môže mať rodinný status. Navyše, jeho zvýšený podvozok, hoci s karosériou sedanu, mu prináša výhody SUV. Aj preto nie je porovnanie s kompaktnými elektrickými „esúvéčkami“ celkom „mimo“. Napokon, o tom všetkom sme sa už presvedčili dávnejšie, keďže v redakcii máme batériovú C-štvorku od mája. Asi najväčšie obavy v nás vyvolávala malá batéria. Tá má kapacitu 50 kWh, pričom využiteľné je relatívne skromných 45 kWh. Dá sa vôbec s takýmto autom absolvovať dlhé trasy?

Citroën ë-C4 X - test 2023 Čítajte viac Test: Citroën ë-C4 X – odvážny, praktický a za skvelú cenu

Počítaču príliš neverte

Presne na to sme sa zamerali pri našom druhom teste a vzali ë-C4 X na „rodinný výlet“ z Bratislavy do Tatier, presnejšie na Štrbské Pleso. Vybrali sme najkratšiu cestu cez Nitru, Banskú Bystricu a odtiaľ do Podbrezovej cez Čertovicu a Štrbu až do cieľa. To znamená približne 320 km a k tomu prevýšenie 1 194 metrov. Táto trasa obsahuje 200 km diaľnice, okresky, prudké stúpania aj klesania v serpentínach. Dokonalé pre zistenie apetítu. Vyrazili sme s plne nabitou batériou, aby sa nám ľahšie rátalo. Citroën udáva dojazd 360 km. A presne túto hodnotu nám ukázal aj palubný počítač pred štartom.

Auto sme dobili na 100 %, čo síce nieje... Foto: Tomáš Andrejčák
Citroën ë-C4 X - test 2023 Auto sme dobili na 100 %, čo síce nieje najlepšie, ale ľahšie sa nám počítalo.

Zaujímavé ale je, že len čo sme do navigácie zadali cieľ, vozidlo nás informovalo o tom, že energia v batérií na cestu stačiť nebude, hoci podľa palubného počítača by sme mali doraziť do cieľa so 40 km rezervou. Navigácia nám teda navrhla vybrať si niektorú z nabíjacích staníc cestou. Hoci občas spŕchlo, počasie nám prialo. Tých 27 stupňov Celzia batérie priam milujú. Klimatizáciu sme nastavili na obligátnych 22 stupňov. Hneď na začiatku sme dali elektrickej céštvorke poriadne zabrať. Čakala nás totiž diaľnica. Na úseku BA – Trnava je povolená maximálka 110 km/h, za ňou sme zvýšili rýchlosť na 120 až 130 km/h. Ako vieme, elektromobily nemajú rýchlu jazdu rady. Odpory prudko rastú a energia v akumulátore kle­sá.

Citroën ë-C4 X - 2023 Čítajte viac Citroën ë-C4/ë-C4 X: Elektrické dvojičky majú dlhší dojazd

Diaľnica je záťaž

Prvých 10 % ubudlo z batérie po 33 kilometroch, druhých po 63 km. Ľahko spočítame, že deklarovaný dojazd by sa za takýchto okolností scvrkol o 30 km. A to bola prvá časť diaľnice pomalšia. Rýchlonabíjaciu stanicu v Beladiciach, ktorá je “ostrovom istoty“ pre elektromobilistov, sme minuli, pretože v batérii bolo po 100 km jazdy stále 66 % energie. Prepočet 33 km na každých 10 % kapacity sedel. Rozhodli sme sa nabíjať až v Banskej Bystrici, po absolvovaní 200 km. K nabíjačke sme dorazili s 24 % energie v akumulátore a dojazdom 76 km. A spotreba? tá sa vyšplhala k údaji 17,7 kWh na 100 km. Ak to spočítate, reálny dojazd by bol 276 km, teda asi o 84 menej, ako sľuboval palubný počítač hneď na začiatku.

A toto bola naša trasa. Nakoniec merala 318 km... Foto: Tomáš Andrejčák
Citroën ë-C4 X - test 2023 A toto bola naša trasa. Nakoniec merala 318 km a nezaobišla bez jedného dobíjania.

Na nabíjačke sme strávili presnú hodinu a dobili 35,4 kWh, čím stúpol stav nabitia akumulátora na 94 %, teda o 70 %. Vám ale nabíjanie nad 90 % neodporúčame. Nabíjacia krivka ë-C4 X totiž prudko klesá. Na začiatku nabíjania bol nabíjací výkon 81 kW, prvých 10 % sme mali v akumulátore za 3,5 minúty, na 54 % (+ 30 %) sme sa dostali z 11 minút. Potom klesol nabíjací výkon na 72 %, čo je stále veľmi slušné. Neskôr sa dlho drží aspoň v oblasti 50 kW, ale nad 80 percentami sa situácia radikálne mení. Batéria je schopná prijímať už len 14, neskôr 12 a nad 90 percentami dobitia už len šesť kilowattov, čo nabíjanie extrémne predlžuje. Posledných 10 % nabitia trvá asi toľko, koľko strávite na nabíjačke pri nabití od 20 do 90 %. Kým z 24 na 90 sme potrebovali 43 minút, do 100 % by to trvalo ešte ďalších 45.

Citroën C5 X Plug-in Hybrid 225 ë-EAT8 (2022) Čítajte viac Test: Citroën C5 X Plug-in Hybrid - komfort v exkluzívnom balení

Kopce vôbec neprekážajú

Palubný počítač pri štarte z nabíjačky opäť zavádzal. Ukazoval tvrdohlavo 350 km, čo znamená, že do úvahy vôbec nebral dovtedajšiu priemernú spotrebu. Keďže sme sa Banskej Bystrice dostali na bežné cesty prvej triedy s „maximálkou“ 90 km/h, spotreba začala rapídne klesať. Do Podbrezovej nám klesla zo 17,7 na 14,2 kW/100 km. Potom ale začalo tiahle stúpanie na Čertovicu. Spotreba razom stúpla na 19,5 kWh. Lenže tu sa ukázala najväčšia prednosť elektromobilov. Pri klesaní nielenže nespotrebujú takmer žiadnu energiu, ale dokonca jej pribudne. V najvyššom bode sme mali v batérii 72 % energie, po zjazde do Liptovského Hrádku opäť 14,2 a k tomu pribudli v batérii dve percentá v porovnaní so stavom na Čertovici.

Toto je spotreba z Bratislavy do Tatier. Foto: Tomáš Andrejčák
Citroën ë-C4 X - test 2023 Toto je spotreba z Bratislavy do Tatier.

Ako sa vyvíjala spotreba BA – Štrbské Pleso

Úsek Typ cesty Prejdená vzdialenosť Priebežný vývoj spotreby
Bratislava – Banská Bystrica Diaľnica 200 km 17,7
Banská Bystrica – Čertovica okresky, stúpanie 262 km 19,5
Čertovica – Liptovský Hrádok okresky, klesanie 281 km 14,2  
Liptovský Hrádok – Štrbské Pleso diaľnica, stúpanie 318 km 17,5  

Hoci sme mali v akumulátore po 75 km od nabíjania stále 74 %, minuli sme teda len 20 %, rozhodli sme sa ešte pre jedno nabíjanie v Liptovskom Hrádku, hoci na „štrbské“ by sme nemali problém dôjsť. To preto, že vo Vysokých Tatrách je len jedna jediná rýchlonabíjačka, a to až v Tatranskej Lomnici. Rezerva nám teda neuškodila. Z Hrádku to bolo následne opäť po diaľnici a potom nás čakalo prudké stúpanie zo Štrby do Štrbského Plesa, teda ťažší úsek. Takže sa netreba čudovať, že do cieľa sme dorazili po absolvovaní 318 km s výslednou spotrebou 17,5 kWh. Lenže v aute bola naakumulovaná gravitačná energia, keďže sme sa ocitli vo výške 1 346 metrov nad morom. A tú sme využili cestou späť.

Späť by sme to dali na jeden šup

Kým z Liptovského Hrádku do Štrbského Plesa ubudlo z akumulátora 19 %, opačne bola spotreba 3,3 kWh/100 km a v akumulátore sme mali rovnakých 95 %, ako pri štarte. Problém nebola ani Čertovica, v najvyššom bode ukazoval palubný počítač spotrebu len 12,2 kWh a po klesaní do Podbrezovej neskutočných 7,7 kWh/100 km. Po príjazde do Banskej Bystrice, keď sme mali za sebou 115 km, sa spotreba nezvýšila. Takže sme z batérie minuli len 17 %. Dojazd na 10 % akumulátora sa zvýšil takmer na dvojnásobok v porovnaní s cestou z Bratislavy. Lenže opäť prišla na rad diaľnica. Jazdili sme rýchlosťou 120 až 130 km/h. Keďže sme ale mali vietor v chrbte, diaľničná spotreba stúpla len na 16,1 kWh. V Bratislave sme z palubného počítača odčítali za celú cestu späť priemer 13,0 kWh/100 km.

A takto nízky apetít mal Citroën ë-C4 X na... Foto: Tomáš Andrejčák
Citroën ë-C4 X - test 2023 A takto nízky apetít mal Citroën ë-C4 X na ceste späť.

Ako sa vyvíjala spotreba Štrbské Pleso – BA

Štrbské Pleso – Liptovský Hrádok diaľnica, klesanie 35 km 3,5
Liptovský Hrádok – Čertovica okresky, stúpanie 61 km 12,2
Čertovica – Banská Bystrica okresky, klesanie 115 km 7,7
Banská Bystrica – BA diaľnica 322 km 13,0

Späť by sme tých 322 km „dali“ teda aj bez dobíjania. Ak to celé spočítame, náš priemer za „rodinný výlet“ s dĺžkou 640 km sa ustálil na 15,25 kWh na 100 km. Citroënu pomáha šetriť energiu veľmi slušná aerodynamika splývavej karosérie aj relatívne nízka hmotnosť. Na váhe má 1 696 kg, len o 290 kg viac v porovnaní s benzínovou verziou 1,2 PureTech s automatickou prevodovkou. Pri akumulátore s využiteľnou kapacitou 45 kWh to znamená priemerný dojazd 295 km. Mimo diaľnic to ale môže byť aj o 30 či 40 km viac. Čo z toho vyplýva? Aj dlhé cesty naprieč Slovenskom zvládnete s jediným dobíjaním. Na denné povinnosti je dojazd Citroënu ë-C4 X absolútne postačujúci. Z menšej batérie strach mať nemusíte.

Záver

Ukázalo sa, že nejde ani tak o to, akú veľkú kapacitu má akumulátor ako skôr o to, či je kde vozidlo cestou nabiť. Rýchle nabíjanie síce nemusí byť lacné, ale určite lacnejšie ako investovať do elektromobilu s kapacitou batérie 70 či 80 kWh, ktorej výhodu využijete naozaj len pri dlhších cestách. Denne neurobia európski vodiči viac ako 50 km. Mnohí oveľa menej. Elektromobil s menšou batériou, ako ë-C4 X, je cenovo dostupnejší a časť hendikepu nižšej kapacity vie dohnať práve tým, že je ľahší, má menšie odpory a tým aj nižšiu spotrebu.

Výhodou ë-C4 X je dobrá aerodynamika a... Foto: Tomáš Andrejčák
Citroën ë-C4 X - test 2023 Výhodou ë-C4 X je dobrá aerodynamika a relatívne nízka hmotnosť. Práve vďaka menšej batérii.

Jedinou výčitkou je nepresnosť palubného počítača. Ten by sa nemal zahrávať s takým citlivým údajom, akým je dojazd. Chcelo by to sofistikovanejší algoritmus. K elektromobilu si totiž v kanistri elektrinu nedonesiete. Ak by ste chceli predsa len o čosi dlhší dojazd, chvíľu vydržte. Už čoskoro dostane ë-C4X batériu s kapacitou zväčšenou na 54 kWh a nový účinnejší elektromotor. Príde to vhod najmä v zime, kedy si môžete z letného dojazdu odpočítať minimálne štvrtinu. Stále však platí pravidlo, že elektromobil má pre vás význam, len ak máte možnosť nabíjať ho doma alebo v práci.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #test #Citroen #elektromobily #test spotreby #Citroën C4 X
Články podľa značiek