Škoda Kodiaq: Toto je on. Premiéra je na spadnutie

Týždeň pred plánovanou berlínskou premiérou zverejňuje Škoda oficiálne skice druhej generácie Kodiaqu. Zdá sa, že sa vydaril. Dostane digitálne svetlá, kontrastný stĺpik a dokonca väčšie rozmery.

27.09.2023 18:00
debata
Nový Kodiaq prinesie prvky dizajnového jazyka... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kodiaq - skice 2023 Nový Kodiaq prinesie prvky dizajnového jazyka Modern Solid. Osemuholníkovú masku spojí s druhou generáciou matrixových svetiel.

Premiéra nového Kodiaqu je na spadnutie. Svetu sa predstaví presne 4. októbra v Berlíne. Nie je teda veľa dôvodov prezrádzať viac. Napriek tomu Škoda zverejňuje po sérii mnohých čiastkových informácií, vrátane úplného odhalenia interiéru, týždeň pred debutom aj prvé oficiálne skice. A zdá sa, že sa je na čo tešiť. Aspoň v porovnaní s fádnym Volkswagenom Tiguan, ktorý už poznáme a ktorý naznačuje, že hlavná značka koncernu nemieni investovať do „minulosti“. Škoda sa však snažila o viac emócií, i keď tiež plánuje úplný prechod k elektromobilom. Len nedávno to oznámil Andreas Dick, šéf výroby a logistiky, pri príležitosti produkcie trojmiliónteho SUV. Zhodou okolností išlo o Kodiaq prvej generácie, ktorý pomaly končí.

Škoda Kodiaq a Superb - testovací program 2023 Čítajte viac Škody Superb a Kodiaq už majú 40 rokov. Pritom ešte nie sú v predaji

Škoda Muzeum: Aké poklady ukrýva?

Video

Ten nový má byť väčší, presnejšie, dlhší o 61 mm a priniesť prvky dizajnového jazyka Modern Solid, naznačené štúdiou elektrického SUV Vision 7S. Zvlášť pyšná je Škoda na skulpturálne tvarovanú prednú časť s masívnym nárazníkom, osemuholníkovou maskou a bohato modelovanou kapotou. Moderný štýl prinášajú aj matrixové svetlá druhej generácie. Zboku zaujmú hranaté oblúky blatníkov s 18– až 20-palcovými kolesami, robustné prahy, no najmä úplne prepracovaný zadný stĺpik, ktorý môže byť na želanie lakovaný vo farbe Dark Chrome. Zadné svetlá rešpektujú typickú „céčkovú“ grafiku, ale sú ešte širšie a v spodnej časti spojené diódovou lištou. Chýbať nebude ani veľký nápis Škoda, namiesto loga automobilky.

Kodiaq bude jazdiť na 18- až 20-palcových... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kodiaq - skice 2023 Kodiaq bude jazdiť na 18- až 20-palcových kolesách. Najväčšou novinkou je však kontrastný príplatkový zadný stĺpik s úpravou Dark Chrome. Svetlá budú prepojené diódovou lištou.
Škoda Octavia Pro - 2021 Čítajte viac Kedy dorazia nové Škody? Čoskoro uvidíme Superb, Kodiaq, dokonca aj Octaviu

V 7-miestnej verzii budú mať cestujúci k dispozícii o 15 mm viac miesta nad hlavou. Objem batožinového priestoru narastie na 340 až 845 litrov. V 5-miestnej verzii odvezie Kodiaq až 910 litrov. Škoda nezabudla ani na vychýrené praktické prvky Simply Clever. Medzi nové bude patriť chladený nabíjací box pre dva smartfóny. Prvýkrát sa tiež objaví v Kodiaqu odkladacia schránka v zadnej časti stredového tunela s držiakom nápojov a čističom na dotykové obrazovky. Povestná škrabka a dáždniky budú odteraz vyrobené z udržateľných materiálov. Sú tu však aj ergonomické zmeny. Tak napríklad volič prevodovky sa presunie priamo na stĺpik riadenia, čím má stredová konzola čistejší tvar. Pomôžu aj tri multifunkčné kruhové ovládače Smart Dials.

Interiér Kodiaqu si zachová špecifickú palubnú... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb a Kodiaq - interiér 2023 Interiér Kodiaqu si zachová špecifickú palubnú dosku rozdelenú na dve časti. Prináša ale väčšie displeje a najmä tri kruhové ovládače Smart Dials na stredovej konzole. Nie všetko tak treba riešiť cez obrazovku.
Škoda Superb a Kodiaq - interiér 2023 Čítajte viac Škoda ukázala interiér Kodiaqu a Superbu. Lieči problém Octavie

Zväčšili sa aj displeje. Ten centrálny bude mať priemer 12,9 palca a virtuálny kokpit 10,25 palca. Za príplatok dodá Škoda veľký head-up displej. O bezpečnosť sa bude starať deväť airbagov a najnovší balík asistenčných systémov Travel Asisst 2.5. Premiéru má v Kodiaqu systém núdzového zastavenia, asistent pre jazdu v kolónach aktívny do rýchlosti 60 km/h, ale aj automatické parkovanie na diaľku, ktoré vodič ovláda pomocou aplikácie v telefóne. Pre Kodiaq má Škoda pripravené dva benzínové a dva naftové motory. Všetky s prevodovkami DSG. Základom je mild-hybridný 4-valec 1,5 TSI evo (110 kW) a rovnako výkonný diesel 2,0 TDI. Oba s pohonom predných kolies a 7-stupňovou prevodovkou DSG.

Škoda Enyaq iV - výroba Čítajte viac Škoda vyrobila už 3 000 000 SUV. Dnes tvoria polovicu produkcie

Nad nimi budú motory 2,0 TSI (150 kW) a 2,0 TDI (142 kW). Kým výkon benzínového agregátu medzigeneračne vzrástol o 10 kW, diesel je o tri kilowatty slabší. Tieto motory budú štandardne spriahnuté s pohonom oboch náprav 4×4 a taktiež 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou. Najväčšou novinkou bude však nepochybne plug-in hybrid 1,5 TSI iV. Ide pritom o novú generáciu tejto technológie. Skombinuje totiž 4-valec 1,5 TSI (predtým 1,4 TSI) s elektromotorom a väčšou batériou s kapacitou až 25 kWh, ktorá má zabezpečiť čisto elektrický dojazd až 100 km. Skvelou správou je, že Kodiaq iV zvládne nielen nabíjanie striedavým prúdom s výkonom 11 kW, ale aj jednosmerným s výkonom 50 kW!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Kodiaq
Články podľa značiek