Dacii sa vlani u nás darilo. Bola 6. najpredávanejšou značkou

Politika cenovo dostupných áut Dacii vychádza, hoci ani ona sa zdražovaniu nevyhla. Jej slovenským bestsellerom je ikonický Duster. No vlani sa nestratila ani elektrická Dacia Spring.

16.02.2024 14:00
Dacia Duster - 2023 Foto:
Najpredávanejšou Daciou na Slovensku je už dlhé roky SUV Duster. Čoskoro nás čaká príchod jeho tretej generácie.
debata (3)

Dacia pokračuje v úspešnom ťažení. Vlani predala na Slovensku 3 996 áut, čím si ukrojila 4,1 % podiel trhu. V porovnaní s rokom 2022 si polepšila o 268 registrácií. V rebríčku značiek ju to vynieslo na šiestu priečku, len tesne za Volkswagen, no zároveň našla viac zákazníkov ako Peugeot, Mercedes-Benz, BMW či Suzuki. Ešte predvlani bola pritom jedenásta.

Dacia C-Neo -ilustrácia 2024 Čítajte viac Dacia C-Neo: Rumuni chystajú priamy útok na Octaviu

Zvlášť pyšná je Dacia na svoje výsledky v segmente súkromných zákazníkov, kde je dokonca piatou najúspešnejšou značkou. Jej slovenským bestsellerom je SUV Duster, a to už od roku 2017. Platilo to aj pre ten vlaňajší. Duster si zapísal 1 954 registrácií, čím sa v rebríčku najpredávanejších áut na Slovensku dostal na desiatu priečku – za Škodu Karoq a pred Toyotu Corolla.

Darilo sa aj elektrickej Dacii Spring. Vlani... Foto: Dacia
37. Dacia Spring - Od 21 5-tisic eur Darilo sa aj elektrickej Dacii Spring. Vlani bola tretím najpredávanejším elektromobilom u nás, teda ak vynecháme Teslu.

V segmente SUV triedy C si Duster odhryzol 8,5 % trhu, čo ho katapultovalo na štvrtú priečku. Zároveň je piatym najpredávanejším SUV bez rozdielu tried. Darilo sa aj Sanderu s 1 077 regis­tráciami. Medzi hatchbackmi triedy C má Sandero podiel až 10,4 %. Zaujímavé je, že 49 % zákazníkov si zvolilo najdrahšiu verziu Sandero Stepway.

Dacia Bigster Concept - 2021 Čítajte viac Dacia Bigster: Aj najdrahšia Dacia má byť lacná. Cena ale začne trojkou

Treťou najpredávanejšou Daciou bol vlani rodinný Jogger. Predalo sa ho 885 kusov. No a prekvapivé sú aj predaje elektrickej Dacie Spring, ktorá dokázala osloviť 104 zákazníkov a stala vôbec tretím najpredávanejším elektromobilom u nás. Za zmienku stojí aj fakt, že až 40 % predaj značky tvoria dvojpalivové modely, prispôsobené na spaľovanie LPG.

Dacia Duster - 2023 Čítajte viac Dacia Duster: Toto je tretia generácia. Krásna, ale už bez dieselu

Dacia je vlastne jediným výrobcom, ktorý ponúka túto technológiu vo všetkých modelových radoch, a to priamo z výroby. Tento rok bude najväčšou novinkou tretia generácia Dusteru. Toto ikonické SUV dorazí do showroomov začiatkom leta. Na slovenský trh príde verzia 4×4, aj Duster s hybridnou motorizáciou. Hybridizácia čaká tiež Jogger. Na jar sa predstaví nový elektrický Spring a koncom roka 7-miestne SUV Bigster.

Dacia Sandrider Concept - 2024 Čítajte viac Dacia Sandrider Concept: Z Manifesta je brutálne dakarské monštrum

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Duster #predaj áut #Dacia Sandero #Dacia Spring #Dacia Jogger
Články podľa značiek