Alfarus: Rusi predstavili ďalší čínsky klon. Tentoraz pod bizarnou značkou

V Saratovskej oblasti spustia výrobu ďalšieho čínskeho auta. Opäť sa bude tváriť ako ruské. Či sa však tento elektromobil ujme v krajine so zúfalou nabíjacou infraštruktúrou a tuhými mrazmi, je otázne.

08.02.2023 10:00
debata (11)
Alfarus je vlastne čínske elektrické MPV... Foto: Bestune
Alfarus Bestune NAT - 2023 Alfarus je vlastne čínske elektrické MPV Bestune NAT, určené pre taxislužby. Tomu je podriadený aj jeho funkčný dizajn.

Po ruskej invázii na Ukrajinu sa z ruského teritória stiahla absolútna väčšina zahraničných automobiliek. Zastavili predaj aj výrobu. Lenže Západ nie je celý svet a nie celý svet zdieľa postoj Západu. Taká Čína, bez štipky solidarity s krajinami odmietajúcich vojnu aj formou protiruských sankcií, sa jednoducho rozhodla využiť obchodnú príležitosť, ktorú núka uvoľnený ruský trh, donedávna jeden z najväčších v Európe. Čínska automobilka JAC napríklad pomohla Rusom dať do chodu bývalú moskovskú fabriku Renaultu, ktorá od konca decembra spustila výrobu čínskeho SUV JAC JS4 a jeho elektrickej verzie iEVS4 pod reinkarnovanou značkou Moskvič. V pláne je ešte tento rok vyrobiť, alebo skôr zmontovať z čínskych komponentov 50 000 Moskvičov 3 a v budúcnosti ponuku rozšíriť na štyri crossovery a jeden sedan.

Kým na ľavej strane sa zadné dvere otvárajú... Foto: Bestune
Alfarus Bestune NAT - 2023 Kým na ľavej strane sa zadné dvere otvárajú klasicky, na pravej sú posuvné.
Moskvič 3 - 2022 Čítajte viac Je nový Moskvič prepadák? Zo 600 vyrobených predali šesť

A teraz tu máme ďalší príklad toho, ako Čína hádže záchranné koleso Rusku. V Saratovskej oblasti, presnejšie v meste Engels, sa totiž už v lete rozbehne výroba ďalšieho čínskeho modelu – MPV Bestune NAT. Bizarné je, že produkcia sa odohrá pod novou ruskou značkou Alfarus, ktorú založila spoločnosť AlfaTech. Nemá ísť o bežne dostupný model. Skratka NAT totiž znamená Next Automatic Taxi, takže nový Alfarus zamieri do taxislužieb. Tomu zodpovedá aj nie príliš lákavý, no nanajvýš praktický dizajn. MPV s dĺžkou 4 451, šírkou 1 844 a výškou 1 681 mm má aj vďaka veľkému rázvoru náprav 2 850 mm ponúknuť mimoriadne priestranný interiér. Určeniu tohto auta je podriadená aj asymetrická konštrukcia dverí. Tie zadné sa na ľavej strane otvárajú klasicky, ale na pravej sú posuvné.

Interiér je zaradený jednoducho a postavený z... Foto: Bestune
Alfarus Bestune NAT - 2023 Interiér je zaradený jednoducho a postavený z odolných materiálov. To by malo zjednodušiť údržbu.
AvtoVaz - Lada výroba Čítajte viac Sankcie nefungujú? Výroba áut v Rusku sa prepadla do brežnevovskej éry

Kabína je zariadená veľmi jednoducho a využíva odolné materiály, aby ju bolo možné ľahko udržiavať. Prekvapí však najmä to, že Alfarus bude čistým elektromobilom. Či ide o ideál pre ruské mestá s biednou nabíjacou infraštruktúrou a často mrazivým počasím, je otázne. Presné parametre zatiaľ nepoznáme. Vychádzať však môžeme z čínskeho originálu. Bestune NAT sa vo svojom domove predáva s jediným predným elektromotorom, ktorý môže mať výkon 95 alebo 140 kW. Na výber sú dva pakety batérií- menší s kapacitou 55 alebo väčší s kapacitou 61 kWh. Zvládnuť tak má podľa staršieho cyklu NEDC 420 km, čo je samozrejme rozprávka. Výroba v prvej fáze bude skôr montážou z dovezených dielov. Využitie lokálnych komponentov je naplánované až v druhej fáze.

Alfarus bude poháňať predný elektromotor s... Foto: Bestune
Alfarus Bestune NAT - 2023 Alfarus bude poháňať predný elektromotor s výkonom 95 alebo 140 kW.
Lada Granta - predaj Čítajte viac Ladu v Rusku kúpite už len v troch farbách. AutoVazu dochádzajú laky

AlfaTech uviedol, že ročne chce vo svojom závode vyrobiť 2 000 vozidiel, ktoré by mali mať zaručený odbyt cez nákupy veľkých taxislužieb. Cena je zatiaľ tajomstvom. Poznáme ale tú čínsku. Spoločnos FAW, pod ktorú značka Bestune patrí, predáva tento taxikársky špeciál za 145 800 čínskych juanov, čo je 19 950 eur. To nie je na elektromobil naozaj zlá cena. Predpokladáme ale, že ide o verziu s menšou kapacitou akumulátorov. Navyše, Číňania prišli do Ruska zarobiť a tak môžu zúfalý nedostatok nových áut v sankciami sužovanej krajine využiť na zvýšenie ceny. Tá ruská, sa preto nemusí v konečnom dôsledku veľmi podobať na pôvodnú čínsku.

Alfarus Bestune NAT - 2023
Alfarus Bestune NAT - 2023
+9Alfarus Bestune NAT - 2023
ZMZ - motor 523 V8 Čítajte viac Rusi oživujú benzínovú relikviu - motor V8 zo 60-tych rokov

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #taxi #FAW #Bestune #Bestune NAT #Alfarus
Články podľa značiek