Spoľahlivosť áut, najhoršie autá a alkohol: toto je 10 najčítanejších článkov za rok 2023

V roku 2023 vás jednoznačne najviac zaujímala spoľahlivosť, respektíve nespoľahlivosť jazdených áut - od malých, cez strednú triedu až po SUV.

02.01.2024 06:00
bestof
Pozrite si 10 najčítanejších článkov z webu Auto.pravda.sk za celý rok 2023.
debata

Prehľad najčítanejších článkov na našom webe auto.pravda.sk ukazuje, že v uplynulom roku vás jednoznačne najviac zaujímali rady, týkajúce sa kúpy spoľahlivých a dostupných jazdených áut, najrešpektova­nejšími zdrojmi bol nemecký TÜV Report a Dekra.

Či je automobil spoľahlivý alebo nie, možno posudzovať z niekoľkých hľadísk, ale najlepšou previerkou je zväčša dlhodobý test. Presne toho sa od roku 2014 drží nemecký Autobild v spolupráci s Dekrou, pričom ich rukami prešlo viac ako 100 vozidiel. Test trvá jeden až tri roky a zaznamenaná je každá porucha a každý nedostatok. Na konci testu je auto kompletne rozmontované a technici odhalia aj skryté poruchy a opotrebenie súčiastok. To všetko je zahrnuté do výslednej známky.

TÜV Report zverejňuje nemecká sieť staníc technických kontrol a odvíja sa od reálne zistených nedostatkov na jazdených autách. Jednotlivé modely sú zoradené v rebríčku podľa priemerného počtu porúch pre daný model, pričom s zverejňujú aj rebríčky pre konkrétne kategórie a aj podľa veku áut.

Basic RGB Čítajte viac Toto je 10 najčítanejších testov áut v roku 2023 a tri, ktoré vás nezaujali vôbec

Prakticky všetky materiály v nižšie uvedenom rebríčku sú servisného charakteru s rôznymi typmi rád. Dostal sa však do neho ale napríklad aj text p veľkom poklese predajov elektromobilov v Nórsku, ktoré je považované za „Mekku elektromobility“ a asi neprekvapí, že aj materiál o tom, že súčasťou povinnej výbavy áut bude už čoskoro alkotester, ktorý opitým vodičom zabráni auto naštartovať.

10. miesto: V Nórsku skolaboval predaj elektromobilov

Ako je možné, že v krajine, ktorá má najvyšší podiel predaja elektrických áut na svete, sa od nich zrazu zákazníci odvrátili? Dôvody sú prozaické. Vlastne také isté ako kdekoľvek inde.

Nórsko - elektrické autá Čítajte viac V Nórsku skolaboval predaj áut. Raj elektromobilov o ne zrazu nemá záujem

9. miesto: Je to definitívne – v autách bude „alkozámok“

Od 7. júla 2024 budú musieť byť všetky nové autá predávané v EÚ vybavené rozhraním pre montáž zariadenia, ktoré neumožní štart bez kontroly alkoholu v dychu. Alkozámok „odklepol“ Brusel už v roku 2018, takže sa naň tak trochu zabudlo. No už búcha na dvere.

Detektor alkoholu Čítajte viac Za volantom budeme čoskoro ‘fúkať‘. A ešte si priplatíme 2 000 eur

8. miesto: Najspoľahlivejšie autá strednej triedy

Ak sú nové autá cenovo nedostupné, na rad prichádza kúpa ojazdených. Pri starších kusoch je možné uvažovať aj o kúpe z väčšieho segmentu.

consumer-reports-nestandard1 Čítajte viac Dekra: Ktoré modely strednej triedy sú spoľahlivé a ktorým je lepšie sa vyhnúť?

7. miesto: Najspoľahlivejšie rodinné autá

Hľadáte naozaj spoľahlivú „jazdenku“? Toto je šesť tipov na modely, ktoré vám vydržia ďalšie státisíce kilometrov.

ADAC - žltí anjeli Čítajte viac Toto je 6 najspoľahlivejších rodinných áut z dlhodobých testov. Stačí na ne 15 000 €

6. miesto: Najnespoľahlivejšie jazdené SUV

Myslíte pri kúpe nového auta na to, akú bude mať hodnotu po troch rokoch? Nie? Robíte chybu. Strata môže byť obrovská. Ako pri týchto desiatich SUV.

SUV Čítajte viac WhatCar? Na týchto 10 SUV prerobíte najviac. Ruky od nich preč

5. miesto: Najspoľahlivejšie jazdené lacné autá

Popularita nemusí znamenať spoľahlivosť. Týchto šesť áut bolo na trhu neprávom v tieni oveľa slávnejších bestsellerov. Napriek tomu dokážu ako ojazdené ponúknuť viac a za menej peňazí.

Kia e-Niro - servis Čítajte viac Týchto 6 nenápadných a lacných áut z bazáru nepozná servis. Neváhajte

4. miesto: 10 áut, ktoré by si ich majitelia znovu už nekúpili

Čo je najhoršia vizitka pre autá? Ak ich súčasní majitelia povedia, že by už tú istú chybu pri výbere neurobili. Presne to platí o týchto desiatich „čiernych ovciach“ amerického trhu.

Consumer Reports Čítajte viac Consumer Reports: Týchto 10 áut by si už majitelia nikdy znovu nekúpili

3. miesto: Najspoľahlivejšie SUV v dlhodobých testoch

SUV a crossovery patria momentálne k najžiadanejším autám. Konkurencia je veľká a rozdiely v spoľahlivosti značné. Niektorým modelom sa však vážne poruchy vyhýbajú.

Consumer Reports Čítajte viac Ktoré SUV sú najspoľahlivejšie? Tieto v dlhodobých testoch zažiarili

2. miesto: Najporuchovejšie autá v testoch na 100 000 km

Ak uvažujete nad kúpou ojazdeného auta, sú modely, pri ktorých je na mieste byť obzvlášť opatrný. Dlhodobý test a následná detailná demontáž odhalili, ktoré z nich v otázke spoľahlivosti zlyhali.

Consumer Reports Čítajte viac Dekra: Toto je 12 najporuchovejších áut v testoch na 100-tisíc km. Pozor na ne

1. miesto: Najspoľahlivejšie autá v testoch na 100 000 km

Zvažujete kúpu ojazdeného auta? Tak verte, že na tento tucet sa môžete spoľahnúť. Overil ich dlhodobý test na 100 000 kilometrov aj následná demontáž do poslednej skrutky.

dekra-report-2013-nestandard2 Čítajte viac Dekra: Toto je 12 najspoľahlivejších áut v testoch na 100-tisíc km. Nemajú chybu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #najčítanejšie články #najčítanejšie testy áut
Články podľa značiek