Kráľ padol! Najpredávanejším autom strednej triedy už nie je Octavia

Zmenu na čele rebríčku najpredávanejších áut bolo možné očakávať. V prvej päťke zrejme do konca roku príde aj k ďalším. Preniknúť by do nej mohla Corolla na úkor Golfu.

09.11.2021 06:00
debata (38)
Od septembra máme na Slovensku nového kráľa... Foto: Hyundai
Hyundai-i30-2020-800-94 Od septembra máme na Slovensku nového kráľa strednej triedy!

Stredná trieda výrazne trpí – jednak kvôli covidu, jednak kvôli nedostatku polovodičov. Kvôli covidu ľudia – a tiež aj firmy – s dostatočnou ekonomickou silou pre nákup áut strednej triedy začali viac preferovať lacnejšie malé autá, pretože v neistej situácii radšej šetria. A tí, ktorí by si autá strednej triedy predsa len v súčasnosti chceli kúpiť, tak v našich končinách na tie najpredávanejšie musia čakať neúnosne dlho.

Komplikácie pretrvávajú, stredná trieda trpí

A situácia sa ešte bude komplikovať. V čase písania tohto článku (8. novembra) mal Volkswagen v Bratislave tlačovú konferenciu, kde sme si pôvodne mali prebrať na testovanie prvé nové Volkswageny Polo. Napokon sme si ale prebrali Tiguany Allspace, pretože Polo jednoducho nedorazilo, dodávky sa kvôli čipovej kríze oneskorili.

A podľa predstaviteľov slovenského zastúpenia Volkswagenu, ktorí sa na tlačovej konferencii vyjadrili aj k tejto téme, bude kríza kulminovať práve v poslednom kvartáli tohto roku a prvom toho nasledujúceho. Zlepšovať by sa mala začať zrejme až na jar. V súvislosti s tým Volkswagen aj mierne upravil svoje predajné očakávania pre štvrtý kvartál tohto roku.

SUV Čítajte viac Slovenské bestsellery: Toto je TOP 15 SUV a crossoverov za 9 mesiacov

Ale vráťme sa k autám, ktoré sú hlavnou témou tejto analýzy. Za prvých 9 mesiacov sa na Slovensku predalo 58 719 áut. Z toho patrilo 15 424 do nižšej strednej a strednej triedy. Trhový podiel tejto kategórie je tak 26,47 percenta. A stále klesá, ešte po prvom polroku bol 26,86 percenta, takže len za tri mesiace sa znížil takmer o štyri desatiny percenta.

Keď sme takto zrátali predaje áut segmentov C a CD, teda nižšej strednej a strednej triedy za prvé tri kvartály roku 2021,tak aj naďalej patrí, že dlhodobo sú v ňom dvaja silní hráči – Škoda Octavia a Hyundai i30.

Zmena na čele

Už po prvom polroku sme konštatovali, že Hyundai sa medziročne dotiahol „na dostrel“ dovtedy neohrozenému kráľovi slovenského trhu v tomto segmente. A po ďalších troch mesiacoch, teda na konci tretieho kvartálu tohto roku už Octaviu „zostrelil“ a vystriedal ju na čele slovenského rebríčku najpredávanejších áut nižšej strednej a strednej triedy.

Je však pravdou, že Octavia práve prechádza generačnou výmenou a polovodičová kríza na tento model doľahla tvrdšie. To sa prejavuje aj v predĺžených čakacích dobách, na niektoré verzie Octavií musia klienti čakať takmer rok. Rovnako je na tom aj Superb, ktorý klesol z ôsmej na desiatu priečku. Naopak, darí sa zatiaľ Scale, ktorá, aj kvôli nedostatku Octavií, už atakuje stupne víťazov.

najpredávanejšie, Duster Čítajte viac Králi strednej triedy: Pozrite si 10 najpredávanejších áut na svete

Rebríčkom stúpa aj Citroen C4, ktorý na polroku uzatváral prvú desiatku, po troch kvartáloch je už ôsmy. V priamom súboji zatiaľ poráža sesterský Peugeot 308. Ten však práve prichádza na náš trh v podobe úplne novej generácie, vyzerá výborne a je veľký predpoklad, že ak bude na trhu dostatok áut, tak už na konci prvého polroku budúceho roku výraznejšie prenikne do prvej desiatky najpredávanejších áut v tomto segmente.

Je možné, že do konca tohto roku, aj vzhľadom na možnosti výroby konkrétnych automobiliek, príde k ešte jednej zmene v prvej päťke. Preniknúť do nej by mohla Corolla a vystriedala by v nej Golf, ktorý ju aktuálne uzatvára. Ale nechajme sa prekvapiť. Rebríček najpredávanejších áut strednej triedy po deviatich mesiacoch vyzerá takto:

 1. miesto po 9. mesiacoch: Hyundai i30
2. miesto po 9. mesiacoch: Škoda Octavia (Na...
+73. miesto po 9. mesiacoch: Kia Ceed.

Najpredávanejšie autá v strednej a nižšej strednej triede za prvých 9 mesiacov roku 2021

Umiestnenie Model Predaj (I. – IX. 2021) Po 1. polroku Náš test
1. Hyundai i30 2 675 2. Pozri test
2. Škoda Octavia 2 532 1. Pozri test
3. Kia Ceed 1 667 3. Pozri test
4. Škoda Scala 1 642 4. Pozri test
5. VW Golf 1 063 5. Pozri test
6. Toyota Corolla 952 7. Pozri test
7. Škoda Superb 772 6. Pozri test
8. Citroen C4 418 10. Pozri test
9. Kia Proceed 373 9. Pozri test
10. VW Passat 333 8. X
11. Peugeot 308 262 11. Pozri test
12. SEAT Leon 209 12. Pozri test
13. BMW radu 3 190 16. Pozri test
14. Mazda 3 175 14. Pozri test
15. Renault Megane 169 13. Pozri test
Zdroj: ZAP SR

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #stredná trieda #ZAP SR #najpredávanejšie autá #najpredávanejšie autá na Slovensku
Články podľa značiek